XXIII edycji konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Ogólnopolski Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest przedsięwzięciem, którego celem jest identyfikacja i promocja tradycyjnej, regionalnej żywności oraz upowszechnianie wiedzy na temat żywności wysokiej jakości. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Marszałkiem Województwa Opolskiego.

 

Konkurs jest organizowany w dwóch etapach – pierwszy tzw. regionalny odbywa się na terenie województwa opolskiego, gdzie komisja konkursowa przyznaje regulaminowe nagrody i wyróżnienia oraz nominuje produkty do nagrody „Perła”. Drugi etap to finał krajowy konkursu, który odbędzie się w trakcie trwania targów „Smaki Regionów”, gdzie podczas uroczystej gali wręczone zostaną statuetki „Perły”.

 

Finał wojewódzki konkursu zostanie zorganizowany w dniu 2 czerwca 2024 r., podczas Święta Województwa Opolskiego na terenie przy Zamku Moszna.

 

KONKURS ODBĘDZIE SIĘ W 2 KATEGORIACH: PRODUKT i POTRAWA

 

ZGŁOSZENIA DO KONKURSU:

Karty zgłoszenia produktów i potraw należy przesłać do 13 maja 2024 r.

Prawidłowo wypełnione karty zgłoszenia w obu kategoriach należy przesłać do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego (ul. Hallera 9, 45-867 Opole) lub do Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie.

 

Osoby do kontaktu ze strony Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego:
Pani Justyna Osiecka- Sułek tel. 77 44 82 108,
Pani Anna Bodzioch, tel. 77 44 82 109 oraz
Pan Szymon Ostaszewski, tel. 77 44 82 159

 

Osoby do kontaktu ze strony OODR Łosiów:
Pani Renata Wojas oraz Jadwiga Tymrakiewicz +48 600 403 526, 77 44 37 143

NAGRODY w kategorii produkt:

•             po jednej nagrodzie głównej w każdej podkategorii (1200 zł),

•             2  wyróżnienia w każdej kategorii (600 zł).

 

NAGRODY w kategorii potrawa:

1) I miejsce- 2 000 zł

2) II miejsce – 1 500 zł

3) III miejsce – 1 000 zł

4) Wyróżnienia (maksymalnie trzy) – 600 zł

oraz nominując wybrane potrawy do nagrody honorowej „Perła 2024”.

Ogłoszenie wyników Konkursu oraz wręczenie dyplomów nastąpi podczas finału wojewódzkiego 2 czerwca 2024 r. na Zamku w Mosznej, natomiast nagroda honorowa „Perła 2024” zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu w Poznaniu.

Wypłata nagród pieniężnych przewidzianych wyłącznie w finale wojewódzkim nastąpi za pośrednictwem przelewu bankowego w ciągu 30 dni od ogłoszenia wyników Konkursu, zgodnie z danymi przekazanymi Organizatorowi Konkursu w Karcie zgłoszeniowej, stanowiącej załącznik nr 1 i 2 do Regulaminu.

Regulamin oraz wzory formularz zgłoszeniowych dostępne na stronie:

https://zesmakiem.opolskie.pl/xxiii-edycja-konkursu-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow-ogloszona/


Data publikacji:
 14-04-2024 20:15

Przewiń do góry